Spitsvoeten


Wat zijn spitsvoeten?
Een spitsvoet is een afwijking in de stand van de voet. De voet staat altijd alsof je op je tenen loopt.  deze afwijking kan ontstaan door langdurig in bed te liggen in bijv. een ziekenhuis. Vooral als de dekens stijf zijn ingestopt en op de voeten drukken, kan een spitsvoet ontstaan.
Maar een spitsvoet kan ook onderdeel zijn van een ziekte. Dit is meestal een spierziekte waarbij de kuitspieren en pezen zich heel erg moeten aanspannen (ze zijn meestal te kort).


Je kunt spitsvoeten voorkomen met een dekenboog, een spalk of door speciale oefening. Het kan ook een zenuwaandoening zijn. het is ook mogelijk om een chirurg de voet of het onderbeen weer in de normale stand te laten zetten. Maar daarna is er meestal nog wel fysiotherapie nodig. Een arts zal een spitvoet behandelen met een spalk of een peroneusveer, dat is een veer die aan de buitenkant om een schoen zit. Je kunt de voet normaal neerzetten en daarna trekt de veer de voorkant van uw voet weer omhoog.

hoe begeleid ik als MZ-er iemand met spitsvoeten?
een chirurg kan door een operatie in het onderbeen de voet weer tot normale stand brengen. hierbij is loopgips en fysiotherapie nodig. verder kun je als MZ-er niet veel doen tegen spitsvoeten. wel kun je mensen helpen met zoveel mogelijk oefeningen te doen om te leren lopen. en dit natuurlijk zo vaak mogelijk te herhalen. het kan zijn dat mensen met spitsvoeten zich erg veel schamen voor hun aandoening. het is belangrijk om veel te praten en de persoon tot rust te stellen! zorg ervoor dat de persoon zich op zijn gemak voelt bij je.

hier een filmpje over een meisje die leert lopen met spitsvoeten. 




1 opmerking: